duitsland

Onze top 10 met kerstmarkten in Duitsland

kerstmarkten

De beste Kerstmarkten om te bezoeken in Duitsland

Veel mensen kijken uit naar de kerstperiode, de meest gezellige tijd van het jaar. De kerstperiode wordt bijna nergens zo uitbundig gevierd als in Duitsland. De Duitsers halen alles uit de kast om van de kerst een onvergetelijke tijd te maken, met name de kerstmarkten in Duitsland zijn zeer uniek en worden al generaties lang georganiseerd. Tegenwoordig zijn er hier ruim 2750 van te vinden door heel het land. Geniet ook van de leukste en gezelligste kerstmarkten van Duitsland! Ons team zat onlangs bij elkaar en maakte -hoe moeilijk het ook was- een top 10 met de Kerstmarkten in Duitsland.

Bezoek de leukste Duitse kerstmarkten!

Duitsers vieren massaal kerst, tot in de verre uithoeken van het land worden kerstmarkten georganiseerd. Iedere kerstmarkt heeft zijn pluspunten, echter zijn ze lang niet allemaal even bijzonder. We hebben een overzicht gemaakt van de beste kerstmarkten van Duitsland. Kies voor een kerstmarkt vlak over de grens, of misschien wel ver weg. Duitsland biedt veel betaalbare slaapmogelijkheden aan, van hotels tot Airbnb’s. Ook bieden veel reisorganisaties gedurende de kerstmarkt periode speciale arrangementen aan met ontbijt! Bekijk hier voordelige aanbieders voor een hotel gedurende de Kerstmarkt.

Kerstmarkt van Dresden piramide

1. De kerstmarkt van Dresden

Een terechte eerste plaats voor de eeuwenoude kerstmarkt van Dresden! Deze bestaat al sinds het jaar 1434. De kerstmarkt is nu groter als ooit tevoren. De Kerstmarkt van Dresden kenmerkt zich door een 15 meter hoge piramide met verlichte kaarsjes. Op het plein waar deze piramide te vinden is, is een gigantische kerstmarkt te vinden. U koopt hier leuke kerstartikelen, kunt genieten van heerlijke lekkernijen en lokale drankjes. Ook worden er gedurende de kerstperiode in Dresden diverse leuke activiteiten georganiseerd, denk aan het Dresden Stollenfest(op 7 december) en Pfeifferkuchenfest(op 1 december). Deze twee evenementen worden ieder jaar opnieuw georganiseerd, de inwoners van Dresden en omstreken komen hier massaal op af!

Openingstijden
De kerstmarkt van Dresden is geopend van 28 november t/m 24 december 2019.
De openingstijden zijn iedere dag van 10.00 tot en met 21.00 uur.

dom kerstmarkt keulen

2. De kerstmarkt van Keulen

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de kerstmarkt van Keulen, dit is niet zo gek: De Kerstmarkt staat bekend als een van de grotere kerstmarkten van Duitsland. Vanwege de gunstige ligging is de Kerstmarkt van Keulen bovendien razend populair onder Nederlanders. Deze kerstmarkt van Keulen kent maar liefst zeven verschillende kerstmarkten. Een aanrader is een kijkje vanaf de Kathedraal, zo kan de hele verlichte kerstmarkt het beste worden bekeken! Het grote voordeel van Keulen is dat er voor ieder wel wat wils bij is. Kies voor een klassieke kerstmarkt, bijvoorbeeld rondom de dom van Keulen met de typische kerstproducten. Of ga naar een speciale thema kerstmarkt, zoals bijvoorbeeld ‘der Super Markt’. Deze wordt georganiseerd in “Het Museum für Angewandte Kunst Köln” en kost € 5,- entree. Der Super Markt is voor de echte liefhebbers van fashion, op de markt staan veel designers met hun laatste collectie. Keulen staat ook bekend om het grootschalige aanbod van biologische hapjes en drankjes. Deze plek is het bezoeken zeker waard tijdens de kerstperiode!

Openingstijden
De kerstmarkt van Keulen begint op 25 november en eindigt op 24 december 2019.
De openingstijden zijn van 11.00 tot en met 21.00.

marktplatz dusseldorf kerstmarkt

3. De kerstmarkt van Düsseldorf

Niet voor niets is dit een heel erg populaire kerstmarkt! Tijdens de laatste maanden van het jaar wordt Düsseldorf tot een waar kerstparadijs omgetoverd. De Kerstmarkt van Düsseldorf heeft op het plein een grote kerstboom die rijkelijk is versierd met allerlei handgemaakte kerstversieringen. De kerstmarkt wordt gehouden op zeven verschillende locaties. Iedere locatie heeft een eigen thema en dat maakt het tot een bijzondere beleving!

Bezoek bijvoorbeeld een historische, traditionele of kunst kerstmarkt! Op de traditionele “Markt Platz” wordt de grootste markt georganiseerd, met name veel ambachtelijke artikelen zijn hier te koop. Echter zijn er ook genoeg kraampjes te vinden met leuke kerstdecoraties. Een andere leuke markt is de Engeltjesmarkt , deze vindt u bij het luxe warenhuis “Heinrich Heine Platz”. Deze Kerstmarkt staat in het teken van engeltjes en is schitterend versierd! Met kinderen naar de Kerstmarkt van Düsseldorf? Ga dan naar de leuke kermis met reuzenrad voor de kinderen op de Burgtplatz, of schaatsen op het Cornelius plein!

Naast de Kerstmarkt is Düsseldorf ook zeer geschikt om even snel of juist uitgebreid te winkelen. Grote internationale modemerken zijn hier gevestigd. Denk bijvoorbeeld aan Dior, Gucci of Versaci. In de oude winkelstad zijn veel kleine winkels en kunstzaken te vinden.

Openingstijden
De kerstmarkt van Düsseldorf begint op 21 november en duurt tot en met 30 december 2019 / Gesloten op 25 december en op 26 december geopend vanaf 14.00 tot en met 20.00.
De openingstijden zijn van 11.00 tot en met 20.00 Behalve op vrijdag en zaterdag tot en met 21.00.

kraampje lekkernijen oberhausen

4. De kerstmarkt van Oberhausen

Op nog geen twee uur rijden van Utrecht is de prachtige Kerstmarkt van Oberhausen te bezoeken. Oberhausen is een erg bekende kerstmarkt die is onderverdeeld over twee locaties: de kerstmarkt naast het grote winkelcentrum CentrO(zeer populair!) en de kerstmarkt in het oude centrum van Oberhausen.

Deze kerstmarkt bestaat uit heel veel verschillende marktkraampjes die allemaal op unieke wijze zijn versierd, een waar kerstparadijs als u het ons vraagt! De kerstmarkt in het oude centrum staat boordevol leuke kraampjes en attracties voor de kinderen. De kerstmarkt van CentrO biedt een combinatie van alles: van unieke kerstoutfits tot kerstdecoratie! Uiteraard mogen de Duitse lekkernijen ook niet ontbreken in Oberhausen, denk bijvoorbeeld aan: boerenbrood, pannenkoeken, kerstbrood en natuurlijk de glühwein.

Openingstijden
De kerstmarkt van Oberhausen is geopend vanaf 15 november tot en met 23 december 2019.
De kerstmarkt is geopend vanaf 12.00 tot en met 20.00 Op zaterdag en zondag geopend tot 22.00 (m.u.v. de laatste dag).

5. De kerstmarkt van Aken

Op slechts 2,5 uur rijden van Utrecht kan je de kerstmarkt van Aachen (Aken) vinden. Elk jaar komen vele duizenden mensen speciaal naar deze plek om de kerst uitgebreid te vieren. Deze kerstmarkt biedt veel meer dan alleen leuke kraampjes. Doordat de stad een klein stadscentrum heeft, is de sfeer er in deze tijd van het jaar sprookjesachtig en intiem. Men komt op deze kerstmarkt samen, van vrienden tot familie en collega’s, op deze kerstmarkt hangt een fijne en familiaire sfeer. Geniet van gezellige (kerst)muziek, de geweldige kerstsfeer en de meest lekkere lokale gerechten en zelfgestookte glühwein. Aken staat vooral bekend om de lekkerste kerstgebakjes! Alle bakkers maken rond deze tijd de beste koekspecialiteiten. Dus voor wie van zoet houdt… Die moet echt de beroemde kruidkoekpoppen proeven!

De vele gezellige kraampjes in combinatie met de mooi versierde straten en sfeervolle pleinen, maken deze plek echt uniek. De meeste kerstactiviteiten zijn te vinden op drie verschillende plaatsen in de stad: op de Markt, het Katschhof en de Münsterplatz. De kerstmarkt van Aken laat niks te wensen over en is zeker een bezoekje waard. Deze kerstmarkt biedt veel leuks voor jong en oud! Zo kunnen de kleintjes iedere woensdag en zaterdag terecht bij een heus poppentheater. Of kunnen zij samen met opa en oma kerstkaarten maken op het grote en gezellige knutselpodium. Niet voor niets behoort de kerstmarkt van deze oude steenkoolstad tot de vijf populairste kerstmarkten van Duitsland.

Openingstijden
De kerstmarkt van Aken is geopend vanaf 22 november tot en met 23 december 2019.
De openingstijden zijn van 11.00 tot en met 21.00.

6. Kerstmarkt van Berlijn

Dit is ongetwijfeld de grootste kerstmarkt van Duitsland, want er zijn veel verschillende marktjes verspreidt over de hoofdstad! In totaal kan je namelijk over 26 verschillende kerstmarkten struinen. Met zo veel verschillende kerstmarkten is er voor ieder wel wat wils! Klassieke plaatsen om te bezoeken zijn de Alexanderplatz en de Gendarmenmarkt. Deze markten bieden vooral veel traditionele kerstkramen en ouderwetse gezelligheid. Hier worden vooral veel ambachtelijk gemaakte versieringen van hout verkocht. De Gendarmenmarkt staat namelijk bekend om zijn kunstzinnige vakmanschap.

De meest bijzondere kerstmarkt is Schloss Britz. Deze staat bekend als een waar sprookje en is misschien wel de mooiste kerstmarkt van heel Duitsland. Dit is zowel een aanrader voor volwassenen als voor de kleintjes. Voor de kinderen zijn er ook allerlei activiteiten en attracties, niemand hoeft zich dus te vervelen!

Een andere aanrader is bijvoorbeeld Potsdamer Platz! Het dak is prachtig verlicht en hier zijn de meest gezellige kraampjes te vinden. Er vinden allerlei leuke activiteiten plaats op dit plein. Je kunt er bijvoorbeeld van een skihelling naar beneden glijden met een rubberband! Eigenlijk is het op iedere bekende plek in de stad feest! Dus kom vooral de kerstsfeer in Berlijn eens proeven en ervaren. Want naast dat er veel lekkernijen uit de regio te verkrijgen zijn, staat Berlijn erom bekend dat zij meerdere invloeden uit heel Europa een podium geven tijdens hun kerstmarktenfestijn.

Openingstijden
De kerstmarkt van Berlijn is geopend vanaf 25 november 2019 tot en met 5 januari 2020.
De openingstijden zijn van 10.00 tot en met 22.00 maar kunnen eventueel per kerstmarkt verschillen.

7. De kerstmarkt van Dortmund

Deze kerstmarkt behoort ongetwijfeld tot de oudste Duitse kerstmarkten. Dit jaar vindt namelijk de 121e editie plaats. Deze plek bevindt zich op slechts 220 kilometer afstand van Utrecht en is dus niet zo heel ver rijden! Ieder jaar zijn er in Dortmund zo’n 300 leuke kerstkramen te vinden. Naast het feit dat je er hele mooie cadeaus kunt kopen, zijn er ook veel kraampjes met het lekkerste eten en drinken en hoor je overal gezellige muziek! Iedereen kan hier gemakkelijk de gewenste kerstinkopen doen en meteen genieten van een heerlijke bradwürst en een glas warme glühwein! Doordat er zo veel verschillende kraampjes in Dortmund te vinden zijn, vindt hier ieder jaar opnieuw weer een waar koopfestijn met een hele hoop pracht en praal plaats.

Ieder jaar wordt er een gigantische kerstboom geplaatst en opgetuigd. Waarna deze boom versierd wordt met de mooiste kerstversieringen en de prachtigste lampen. Met een hoogte van 48 meter en bijna 50.000 lichtjes zal deze kerstboom zeker indruk maken! Ook is de kerstengel van 4 m hoog, die als piek wordt gebruikt, erg indrukwekkend om te zien. Dus pak je camera en kom de grootste kerstboom van heel Europa bekijken onder het genot van een lekker hapje en drankje. Een leuk feitje is, dat er onder deze boom elk jaar opnamen voor de WDR tv-special “Weihnacht unterm Baum” plaatsvinden, dus misschien kom je nog op tv.

Openingstijden
De kerstmarkt van Dortmund is geopend vanaf 22 november tot en met 30 december 2019.
De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag vanaf 10.00 tot en met 21.00 / vrijdag en zaterdag tot 22.00 / zondag 12.00 tot en met 21.00.

8. Kerstmarkt van Hamburg

De kerstmarkt van Hamburg wordt op zo’n 15 verschillende plekken in de stad gehouden. Deze havenstad is uiterst romantisch in de kerstperiode. Bezoek een bijzondere plaats zoals de boulevard van de Jungfernstieg. Weißer Zauber auf dem Jungfernstieg bevindt zich op de locatie aan het Alstermeer. Hier kan je van een kerstmarkt met een maritiem tintje genieten! Er worden zelfs hele schepen ondergedompeld in kerstversiering. Op de bakkersboot kunnen de kleintjes leren hoe zij heerlijke kerstkoekjes bakken. Maar er zijn bijvoorbeeld ook boten met tovenaars en sprookjesachtige thema’s of een barboot voor de volwassenen. Gefrituurde amandelen en glühwein maken het kerstgevoel in Hamburg echt helemaal compleet.

In de wijk Santa Pauli is ook een leuke kerstmarkt te vinden. De Weihnachtsmarkt in St. Petri en Gerhard-Hauptmann-Platz biedt vooral veel traditionele kerstkramen. Verschillende vakmannen en kunstenaars bieden hun houtsnijwerk, gepolijste beelden of schilderijtjes aan. Daarnaast is er hier een levensgrote kerststal te vinden, inclusief dieren, die geknuffeld mogen worden. Tijdens kerst vinden er veel bijzondere activiteiten plaats in Hamburg. Bijvoorbeeld een speciale kerst optocht met historische koetsen (op elke zaterdagmiddag)! Vergeet vooral niet te genieten van de vele culinaire hoogstandjes die hier worden aangeboden. De kerstmarkten in Hamburg zijn makkelijk te bereiken, al ligt deze stad wel wat verder bij Nederland uit de buurt. Je zou ook nog met de trein kunnen gaan, want het centraal station ligt op maar 10 minuten lopen van de eerste kerstmarkt vandaan!

Openingstijden
De kerstmarkt van Hamburg is geopend vanaf 25 november tot en met 23 december 2019.
De openingstijden zijn van 11.00 tot en met 21.00.

kerstmarkt lubeck boom

9. De kerstmarkt van Lübeck

Volgens veel liefhebbers van kerstmarkten is Lübeck de ideale plek om te bezoeken tijdens kerst. Eerlijk is eerlijk, deze plek is echt wonderlijk mooi in deze periode. De kerstmarkt van deze Hanzestad stamt nog terug uit het jaar 1648. Vroeger woonden er veel zeelui in deze regio, details van deze periode zijn nog steeds terug te vinden in de binnenstad. De kerstmarkt van Lübeck is een gezellige met veel leuke kerstproducten. De sfeer is er goed en vooral een bezoek aan de Koberg markt mag niet ontbreken, dit grote plein wordt omgetoverd tot een waar kerstparadijs met mooi versierde kraampjes en stands. Op zes andere locaties worden kerstmarkten georganiseerd in Lübeck. Voor zowel kinderen als volwassenen worden er tijdens de kerstmarkt diverse activiteiten georganiseerd, houd hiervoor vooral de website van de lokale gemeente in de gaten. Denk aan activiteiten als zelf kunst maken voor volwassenen en koekjes bakken voor de kinderen!

Openingstijden
De kerstmarkt van Lübeck is geopend vanaf 26 november tot en met 30 december 2019.
De openingstijden zijn iedere dag van 11.00 tot en met 21.00 Behalve op vrijdag en zaterdag tot 22.00 geopend.

munster kraam

10. De kerstmarkt van Münster

Ieder jaar verrast de kerstmarkt van Münster weer opnieuw! In de stad vindt u gedurende de kerstperiode vijf kerstmarkten in het centrum. Iedere kerstmarkt heeft zijn eigen thema. De St. Aegidii markt kenmerkt zich door een unieke hoge versierde piramide. Rondom het Rathaus(stadhuis) vindt u de grootste kerstmarkt, deze is zeker in de avond erg romantisch. Er zijn veel sieraden en kunst te koop. De Lamberti markt(te vinden naast de Lambertikerk) is volledig versierd in het blauw, hier zijn veel gezellige kleine kraampjes te vinden. Koop unieke versieringen voor in de kerstboom of drink lekker een glaasje glühwein. Liefhebber van lekker eten? Ga dan langs bij de Kiepenkerl markt! Hier zijn typisch Duitse lekkernijen te vinden, ook is er kunst te koop. De Giebelhüskesmarkt wordt gehouden in de kerk van Münster, hier koopt u veel handgemaakte versieringen. De winkels rondom de kerstmarkt spelen ook goed in op het thema. Dit maakt de kerstmarkt ieder jaar opnieuw tot een groot succes! Niet de grootste markt van Duitsland, maar wel een kerstmarkt met schitterende versieringen en veel gezellige kraampjes!

Openingstijden
De kerstmarkt van Münster is geopend vanaf 25 november tot en met 23 december 2019.
De openingstijden zijn van zondag tot en met donderdag 11.00 tot en met 20.00 en op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 21.00.