duitsland

Het eten en drinken op de Duitse kerstmarkt

kerstmarkt munchen

Lekkernijen op de Duitse kerstmarkten

De Duitse kerstmarkt is mateloos populair en trekt ieder jaar honderdduizenden Nederlandse bezoekers. De markten zijn schitterend aangekleed, er zijn unieke kerstcadeaus te kopen en u zult er al snel kennismaken met de echte kerstsfeer. Ook het eten en drinken tijdens de kerstmarkt is iets waarom veel Nederlanders graag de kerstmarkt bezoeken.

Dus wil je de kerstmarkt in bijvoorbeeld Keulen, Dusseldorf, Bremen of Oberhausen bezoeken? En hier genieten van de heerlijke Duitse lekkernijen op de markt? Lees dan snel dit artikel waarin wij dieper ingaan op de verschillende maaltijden en dranken die u kunt nuttigen tijdens de markt!

reibekuchen

Dit zijn de oh zo beroemde reibekuchen in Duitsland!

Eten op de kerstmarkt

De Duitse keuken heeft meer te bieden dan de wereldbekende bratwursten en sauerkraut. Tijdens de kerstmarkten zult u hier al snel achterkomen. Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten, hieronder bespreken wij de absolute hoogtepunten die u niet mag missen tijdens de kerstmarkt:

Reibekuchen
Reibekuchen zijn heerlijke aardappelkoekjes. Het is een gerecht wat echt bij de Duitse kerst hoort. De koekjes worden bereid in een koekenpan met veel olie, de koekjes worden hierdoor erg knapperig. De smaak van de Reibekuchen wordt gevormd door een combinatie van aardappel, knoflook en ui.

De koekjes worden veel verkocht tijdens de markt en zijn zeker de moeite waard om te proberen. De koekjes zijn wel redelijk machtig, zeer geschikt als lunch dus.

Kaiserschmarren
Kaiserschmarren behoren tot een van de favoriete gerechten van het team achter deze website. Het is een variant op de pannenkoek, ze zijn erg luchtig en worden vaak gemaakt met krentjes in de pannekoekjes. Ook is het vrij gebruikelijk om vossenbessen bij het gerecht te serveren.

Grünkohl
Grünkohl(in het Nederlands vertaald: Groene kool) is een van de populairste gerechten op de kerstmarkt. Ongetwijfeld zult u niet direct warmlopen voor een Nederlandse stamppot, maar maakt u zich geen zorgen. De groene kool wordt in Duitsland anders geserveerd, namelijk met heerlijke bratwurst. Het is een gerecht waar u moet van houden maar zeker de moeite waard om te proberen!

Drinken op de kerstmarkt

Tijdens de kerstmarkt vallen er naast de gebruikelijke dranken zoals bijvoorbeeld cola, bier en wijn ook speciale drankjes te nuttigen die typisch bij de kerstmarkt horen. Wij bespreken graag de drankjes die je absoluut niet mag missen!

Gluhwein
De bekendste drank van de kerstmarkt is natuurlijk Gluhwein. De naam van deze wijn is in het Nederlands letterlijk vertaald: Gloeiwijn. De naam van de wijn zegt eigenlijk genoeg, het is warme wijn die goed bij de winter past. De Duitsers gebruiken de wijn tijdens de markt om lekker op te warmen en het werkt ook erg goed! Een ideaal drankje als je het koud hebt dus.

De smaak van de Gluhwein is ook erg speciaal, er is niet direct een normale wijn die exact hetzelfde smaakt. Gluhwein wordt gemaakt met rode wijn en hieraan worden veel zoete ingrediënten toegevoegd. De wijn is dus erg zoet!

gluhwein

Geniet van de heerlijke gluhwein in één van de vele stallen op de Kerstmarkt.

Feuerzangenbowle
De Feuerzangbowle is een typisch Duitse drank en wordt alleen geschonken in Duitsland. Het drankje heeft de naam te danken aan de tang die gebruikt wordt tijdens het bereiden, hiermee wordt een kegel suiker boven de wijn geflambeerd.

De Feuerzangbowle is een soort zoete punch, rode wijn wordt als basis van de drank gebruikt. De punch is de laatste jaren mateloos populair geworden en wordt daarom sinds kort geschonken op de kerstmarkt.